BIBLIOTECA UNIVERSITĂŢII DE MEDICINĂ, FARMACIE, ȘTIINȚE ȘI TEHNOLOGIE
„GEORGE EMIL PALADE” DIN TÂRGU MUREŞ
Biblioteca Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș activează sub autoritatea Universităţii de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureş, având statut de bibliotecă academică.
Biblioteca universitară, partener activ în procesul educativ, îndeplinește o dublă misiune:
- proiectarea, dezvoltarea şi gestionarea serviciilor info-documentare în sprijinul utilizatorilor săi;
- promovarea, facilitarea şi extinderea accesului la surse de informare şi documentare, prin aplicarea tehnologiilor informaţionale avansate și prin instruirea utilizatorilor în dobândirea abilităților necesare pentru căutarea, selecționarea, identificarea și utilizarea eficientă a informației.
Biblioteca universității caută să-și adapteze continuu structurile, colecțiile și serviciile pentru a satisface cerințele didactice și de cercetare aflate într-o continuă transformare. Adaptarea ține cont de noile tehnologii informaționale, precum: aplicații software, programe integrate, cataloage digitale, baze de date, servicii ce se bazează pe informația electronică.
Prin întreaga sa activitate, Biblioteca universității contribuie la procesul de învățământ, formare și educație, precum și la activitatea de cercetare științifică din cadrul Universității, dezvoltând colecții de publicații enciclopedice și specializate, cu un caracter științific, pe toate categoriile de suporturi documentare, în concordanță cu programele educaționale și cu activitățile de cercetare. Colecțiile de publicații au un pronunțat caracter multidisciplinar, ce se reflectă în lucrări specifice tuturor facultăților și programelor de studii ale universității, publicate în diverse limbi, în țară sau în străinătate și care întrunesc totodată cerințele și criteriile ARACIS.
SCURT ISTORIC
Existenţa şi dezvoltarea Bibliotecii universitare sunt strâns legate de evoluţia învățământului românesc în general, și de dezvoltarea Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș, în mod special.
În anul 1945, a luat fiinţă Institutul de Medicină din Târgu Mureș, desprins din cadrul Universității Bolyai din Cluj. Inițial, acesta a funcționat ca o secție a Facultății de Medicină a Universității din Cluj, cu sediul la Târgu Mureș.
În anul 1948, Facultatea de Medicină din Târgu Mureș devine un institut independent, sub denumirea de Institutul Medico-Farmaceutic din Târgu Mureș. În acelaşi an, Biblioteca a fost mutată de la Cluj, la Târgu Mureş, având ca prim sediu actuala clădire centrală a Universității.
În anul 1991, Biblioteca a fost mutată într-o altă locație, în clădirea fostei Catedre de Științe Sociale, această nouă locație oferind utilizatorilor o sală de lectură pentru studenți, cu o capacitate de 43 de locuri, și o sală de periodice și referințe bibliografice, cu o capacitate de 18 locuri.
În anul 2000 s-au făcut primii pași în ceea ce privește informatizarea, iar în anul 2003, s-a pus în funcțiune un prim software de bibliotecă (Alice 500).
În anul 2010, Biblioteca a primit un spațiu mai generos, adaptat cerințelor unui proces educațional dinamic și ale unei comunități academice în continuă dezvoltare: 8 săli de lectură, cu 200 de locuri, depozite și birouri, distribuite pe o suprafață de 2000 m2.
În anul 2012 au fost achiziționate echipamente profesionale pentru scanarea şi digitizarea publicaţiilor, dezvoltarea Repozitoriului instituțional constituind una dintre priorităţile Bibliotecii.
În anul 2018, ca urmare a fuziunii dintre Universitatea de Medicină și Farmacie și Universitatea „Petru Maior”, implicit și a bibliotecilor aparținătoare, s-a constituit noua bibliotecă universitară, structurată astfel:
- Biblioteca de Medicină și Farmacie (sediul central)
- Biblioteca de Științe și Litere
- Biblioteca de Inginerie și Tehnologia Informației
- Biblioteca de Economie și Drept
Ca urmare a comasării fondurilor de documente, biblioteca nou-constituită și-a îmbogățit colecția documentară cu aproximativ 177.000 volume, fondul total atingând la momentul unificării, un număr de peste 340.000 documente de bibliotecă.
Patrimoniul documentar al bibliotecii include: monografii, tratate, cursuri, lucrări practice, enciclopedii, dicționare, atlase, teze de doctorat, publicații seriale, resurse electronice, platforme de baze de date online și alte categorii de documente.
COLECȚII SPECIALE
Biblioteca universitară deține o colecție remarcabilă de lucrări elaborate între secolele al XVI-lea și al XIX-lea, formată din: cărți și publicații periodice vechi, manuscrise, diplome, materiale iconografice. Aceste lucrări alcătuiesc fondul de Colecții Speciale, găzduit de Sala Muzeu de Istoria Medicinii şi Farmaciei.
Alături de documentele scrise, muzeul adăpostește și instrumente și obiecte medicale şi farmaceutice, mărturii ale evoluției medicinei și farmaciei: cutii de medicamente, vase farmaceutice, balanțe farmaceutice, dispozitive pentru extragerea concentratelor din plante, ștampile și parafe, embleme farmaceutice, diplome, medalii.
În anul 2018, colecției preexistente de cărți vechi a Bibliotecii Universității de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș, i s-au adăugat un număr de peste 4.000 de publicații aparținând Bibliotecii Universității „Petru Maior”, datând din secolele al XVIII-lea, al XIX-lea și prima jumătate a sec. al XX-lea.
Cea mai veche lucrare aflată în fondul de Colecții Speciale al Bibliotecii UMFST „George Emil Palade” din Târgu Mureș este:
1532 – Epitome opusculi de curandis pusculis ulceribus & doloribus morbi Gallici, mali franzos appellati, Basileae, autor: Laurentio Phrisio.
Alte lucrări apărute în sec. al XVI-lea, în ordine cronologică:
1533 – Nova medicinae methodus curandi morbus: ex Mathematica scientia deprompta, nunc denuo revisa, & exactissime emendata, autor: Virdung, Johann; Kobian, Valentin;
1534 – Hoc In Volumine Haec Continentur Artificialis Medicatio Constans Paraphrasi in Galeni Librum de Artis Medicae Constitutione, Mogunst, autori: Heyll, Christoph; Nicolaus Bertrutius; Johannes de Saint- Amand; Ibn-Masawayh, Abu-Zakariya Yühanna; Nicolaus Myrepsus;
1551 – De Partu hominis, et quae circa ipsum accidunt, adeo[que] de parturientum & infantium morbis atque cura, autor: Rösslin, Eucharius
1557 – De conservanda bona valetudine, opusculum scholae Salernitanae, ad regem Angliae, Germanicis Rhytmis illustratum,autori: Arnoldus, de Villanova; Curio, Johannes; Camerarius, Joachim; Otho, Cremonensis; Melanchton, Philippi; Winter, Johann von Andernach; Brasavola, Antonio Musa; Hipocrates;
1563 – Traité des Hernies, autor: Franco, Pierre
1563 – Apoteken Tax der Stadt Anneberg/und Wuerderung aller Ertzneyen/so in der Apoteken alda ver=kaufft werden;
1566 – Moschionos peri gynaikeion pathon, id est, Moschionis medici graeci de morbis muliebribus liber unus, autori : Moschion; Gessner, Conrad; Wolf, Caspar;
1570 – Liber unus: De secretis Antimonij, autor: Suchten, Alexander von; Toxites, Michael;
1570 – Alchimia: das ist, Alle Farben, Wasser, Olea, Salia, und Alumina, damit mann alle Corpora, Spiritus unnd Calces prepariert, sublimiert unnd fixiert, zubereyten: Und wie mann dise ding nütze, auff dabeta Sol und Luna werden möge, autor: Kertzenmacher, Peter
Dezvoltându-se şi funcţionând într-o universitate care prețuiește valorile tradiționale dar care se adaptează permanent exigențelor epocii moderne, Biblioteca Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș se află într-un proces continuu de dezvoltare și modernizare a activității și serviciilor sale, în vederea susținerii procesului de educație și de cercetare care se desfășoară în cadrul universității.